maanantai 5. lokakuuta 2015

Millainen on mun ruokavalio?

 photo DSCN3460_zpsuhl9thdd.jpg

Päätin kirjoittaa mun ruokavaliosta ihan sen takia, että se on itselle ajankohtainen ja kiinnostava aihe. Olen siis pikku hiljaa kesän mittaan tehnyt muutoksia ruokavaliooni. Kävin loppukesästä hyvinvointivalmennuksen yhteydessä ravintoainemittauksessa, josta sain tietoa siitä, mitä vitamiineja ja kivennäisaineita minun tulisi syödä enemmän. Google esiin ja tutkimaan ruoka-aineiden ravintosisältöjä. Jääkaapin ovessa on nyt muistilappu, josta löydän kunkin minulle tarpeellisen vitamiinin/kivennäisaineen tärkeimpiä lähteitä.

Päivässä syön yleensä 4-6 kertaa. Pysyvät ateriat ovat aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. Väleissä nautin yhden tai useamman välipalan vähän päivän aikataulusta riippuen. Pyrin ostamaan luomua niin paljon kuin kukkaro antaa myöten, ja viljoista täysjyvää. Sokeria välttelen. Vettä pyrin juomaan mahdollisimman paljon, enkä oikeastaan juokaan muita juomia, joskus teetä.

Muutokset kohdistuivat suurimmaksi osaksi välipaloihin. Turhan usein tuli tartuttua leipään, eikä kaapeista tuntunut löytyvän mitään muuta välipalaksi sopivaa. Varsinkin tuore leipä on vastustamattoman hyvää.

Aamiainen


Tästä kerroin jo blogin ensimmäisessä postauksessa. Ennen aamiaiseni koostui lähinnä leivästä avokadolla ja juustolla. Muutama puurokokeilu ei tuottanut tulosta, sillä nälkä yllätti koulussa nopeasti. Nyt jo pari kuukautta puuroa syöneenä se pitää nälän, kun sen höystää ihanilla pähkinöillä ja siemenillä sekä marjoilla. Välillä teen illalla jääkaappiin tuorepuuron, joka odottelee valmiina heti herättyäni. Joka-aamuiseen puuroon en ole vielä kyllästynyt.

 photo DSCN3225_zpsbzlbdvyi.jpg  photo DSCN3445_zpsaerbrljz.jpg


Lounas ja päivällinen


Pääruuiksi syön itsetehtyä kotiruokaa. Pyrin ujuttamaan jokaiseen ruokaan kasviksia tai juureksia, ja lisään lautaselleni vielä jonkin erillisen kasvislisäkkeen, usein esimerkiksi höyrytettyä parsakaalia. Täysi kasvisruokakin maittaisi silloin tällöin, mutta poikaystävälle se ei oikein sovi. En kuitenkaan jaksa tehdä meille eri ruokia, joten lisäilen siksi kasviksia vain omalle lautaselleni. Kuviin osui näköjään paljon kanaa, mutta melkein yhtä paljon käytetään myös jauhelihaa.

Välillä on kiire, eikä ruuanlaittoon jaksa panostaa. Silloin munkin lautanen voi sisältää vaan sitä kuuluisaa makaronia ja jauhelihaa, tai täyttävää ja täyteläistä pasta carbonaraa. Tavoite on monipuolisuudessa ja kasviksissa, mutta siitäkin saa välillä luistaa. Ja tässähän puhutaan arjen normaalista ruokavaliosta, meillä kyllä osataan myös herkutella ja se on asia erikseen!

 photo DSCN3135_zpsbsej9srm.jpg  photo DSCN3307_zps0kurhotv.jpg  photo DSCN3347_zpssu38bhwl.jpg  photo DSCN3369_zpswp7nzans.jpg  photo DSCN3443_zpsnx82ym0y.jpg  photo DSCN3458_zpsuvpypdlk.jpg


Välipalat ja iltapala


Välipalat ja iltapalat eivät mulla eroa toisistaan. Tällä hetkellä useimmin tulee tehtyä munakasta kasviksilla/kinkulla tai keitettyjä kananmunia, smoothieita marjoilla ja hedelmillä (ja joskus viherjauheella ja yrteillä) tai jugurttia/rahkaa marjojen, pähkinöiden tai siemenien ja maapähkinävoin kanssa. Molemmat tykätään karjalanpiirakoista, ja niitäkin tulee ostettua välillä. Leipääkään tai hapankorppuja ei ole unohdettu, mutta jos ennen söin päivässä helposti 4-5 leipäpalaa, tulee niitä syötyä nyt paljon harvemmin, ehkä 0-2 päivästä riippuen.

Suunnitelmissa on ollut hummuksen teko jo vähän aikaa, mutta vielä eivät ole ainekset siihen tarttuneet kaupasta. Hummus ja kasvikset olisivat myös hyvä välipala. Aikeissa on ollut myös siemennäkkärin teko.

 photo DSCN3138_zpsoiaryiqg.jpg  photo DSCN3143_zpsbdbany5t.jpg  photo DSCN3305_zpsu8ojkcxa.jpg  photo DSCN3309_zps0njtbgqh.jpg

Herkuttelulle on aina oma aikansa ja paikkansa. Itse en syö karkkia, mutta suklaa on usein se, millä herkuttelen. Leivon myös paljon, sekä suolaista että makeaa.

 photo DSCN3280 2_zpst4uv4dkt.jpg

Hyvästä ravinnosta tulee hyvä ja pirteä olo, ja tällainen ruokavalio tuntuu sopivan mulle. Enkä tietenkään tarkoita, että tämä olisi kaikille paras mahdollinen. Tärkeää itselleni on terveellisyyden lisäksi aina maku. Jos tästä nyt jokin huono puoli pitää keksiä, niin se on varmaankin raha. Esimerkiksi pähkinät ovat kalliita, ja varsinkin nyt, kun on ostanut paljon lisäravinteita, viherjauheita sun muuta kaappeihin, on se tuntunut ruokalaskuissa. Mutta terveyteen on kuitenkin hyvä sijoittaa.

// Tällä hetkellä olen Vihdissä enon luona, ja harmillisesti kameran unohduttua kotiin en pysty tallentamaan kuviin näitä upeita syksyn värejä. Olin juuri toista tuntia metsässä samoilemassa sieniä etsien, mutta muuta ei löytynyt kuin puolukoita ja vielä viimeisiä mustikoita. Hyviä nekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti