keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kaalikääryleet

 photo DSCN3223 2_zps1wrj8qli.jpg

Kaali on tunnetusti sellainen, että sitä joko vihaa tai rakastaa. Mä inhoan raakaa kaalia, mutta kypsennettynä se on niin hyvää! Mun on jo vähän aikaa pitäny tehä kaalikääryleitä itse. Oikeastaan sen jälkeen, kesällä vaeltelin kaupungilla, ja satuin ostamaan Anton&Antonin kaalikääryleitä. Ai että ne maistui hyvältä kesäisessä Helsingissä puistossa rentoillen. Joten kun mökillä meitä oli kaksi, ja molemmat vielä kaalin ystäviä, niin pitihän sitä alkaa käärimishommiin.

Aika työlästähän se oli, kun kaali piti ensiksi keittää ja siten saada lehdet irtoamaan. Kuulemma kaalin voisi pakastaa, jolloin lehdet pehmenevät ilman keittämistä. Sitä voisin kokeilla seuraavalla kerralla, niin säästyisi ehkä näpit tulikuumalta kaalilta. (Eihän sitä  nyt pysty odottelemaan, että se jäähtyisi..) Tein kääryleet Hans Välimäen perusohjeella Mummola-kirjasta. Täytteeseen tuli siis jauheliha, liemikuutiolla maustetussa vedessä kypsennetty riisi ja kuullotettu sipuli, kananmunia, maitoa ja mausteita. Täytettä tuli jokaiselle lehdelle muutama ruokalusikallinen. Kääryleet valeltiin voi-siirappiseoksella. Uunissa ne kerkesi olla melkein pari tuntia välillä kääntäen.

Makuhermoja kutkutteli kun sai vihdoin lautasen eteensä. Istuttiin ulkona nauttien loppukesän auringosta, samalla lailla itse asiassa oltiin viimekin vuonna loppukesästä mökillä iskän kanssa kahdestaan. Koostumuksesta tuli mun mielestä tosi hyvä, ja kääryleet pysyivät kasassa syödessä. Varsinkin nyt kaali on tosi edullistakin. Valmistukseen tosin tarvitaan joko tukeva aamiainen tai jotain pientä ruuantekoruokaa, ja vähän enemmän aikaa.

 photo DSCN3221 2_zpsxypiuwbo.jpg


Kaalikääryleet 


1 1/2 kg keräkaalia (keitinlientä talteen, jos meinaavat kuivua uunissa)

Täyte:
1 sipuli
1 dl riisiä
1 liemikuutio
600 g nauta-sikajauhelihaa
1 kananmuna
1 munankeltuainen
2 dl maitoa
pippuria
suolaa

Voiteluun:
50 g voita
2 rkl siirappia

Kääryleitä paistoin 180 asteessa n. 45 minuuttia, käänsin, ja pidin vielä n. 30 min. Sitten folio päälle ja vielä n. 15 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti